OMFT (Oro-myofunctionele therapie)

OMFT is een oefentherapie gericht op het herstellen van een verstoord evenwicht in het functioneren van de spieren in en rond de mond. Het is een oefentherapie die zowel voor kinderen als voor volwassenen wordt ingezet.

Een verkeerde tongligging in rust, bij slikken of bij spreken kan het evenwicht tussen de spieren betrokken bij het slikken, spreken en kauwen verstoren. De gebitselementen kunnen zich hierdoor gaan verplaatsen en/of niet goed door groeien. Er kunnen ook kaakgewrichtsproblemen ontstaan, een afwijkende stand van de kaken en kauwproblemen.

Mondgewoonten zoals speengebruik, duimzuigen, vingerzuigen kunnen leiden tot een lage tongligging en mondademen. Als gevolg van mondademen wordt de ingeademde lucht niet gereinigd, bevochtigd en verwarmd met o.a. het ontstaan van regelmatige verkoudheden en neusverstoptheid tot gevolg.

Voor het afleren van deze afwijkende mondgewoonten en het goed leren plaatsen van de tong in rust, bij slikken en bij spreken ben je bij mij aan het goede adres. Hierbij maak ik gebruik van OMFT-therapie.

Hierbij werk ik nauw samen met tandartsen en orthodontisten.